2010-03-02

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 8/2010

Havaintoja viime viikon (22.2.2010-28.2.2010) uutisista:

Lämpimät säät ovat jatkuneet Australiassa. Päättynyt kesä (joulu-helmikuu) oli siellä keskimääräistä kuumempi. Edeltävä kevät ja sitä edeltänyt talvi olivat nekin lämpötiloiltaan korkeita, ja yhdistettynä tämä jakso on Australian lämpötilojen mittaushistorian lämpimin yhdeksän kuukauden jakso. Kuuminta on viime aikoina ollut Länsi-Australiassa eli kyseisen mantereen läntisessä kolmanneksessa. Tämä kesä oli sikäläisen mittaushistorian lämpimin kesä.

Miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa trooppisiin hirmumyrskyihin? Pitkän aikavälin trendien hahmottaminen on hankalaa, koska myrskyjen esiintymistiheys ja voimakkuus vaihtelevat luonnostaan suuresti, eikä historiallista havaintoaineistoakaan ole olemassa niin paljon kuin tutkijat toivoisivat.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n asiantuntijaryhmä on jälleen kerran selvittänyt vallitsevaa käsitystä trooppisten hirmumyrskyjen käyttäytymisestä. Ryhmä tuli siihen johtopäätökseen, että jos globaalin ilmaston lämpeneminen jatkuu nykyennusteiden mukaisesti, trooppisten hirmumyrskyjen keskimääräinen voimakkuus kasvanee tällä vuosisadalla 2-11 prosenttia. Odotettavissa on myös sademäärän kasvua parillakymmenellä prosentilla sadan kilometrin säteellä myrkykeskuksista.

Yksitoista prosenttia suurempi tuulen nopeus voi kuulostaa melko vähäiseltä muutokselta, mutta asiantuntijaryhmän jäsenen Kerry Emanuelin mukaan se merkitsee käytännössä noin kuudenkymmenen prosentin lisäystä myrskytuulen aiheuttamiin vahinkoihin.

Trooppisten hirmumyrskyjen esiintymistiheys luultavasti pienenee 6-34 prosenttia, mutta siitäkin huolimatta, myrskyjen yleisestä voimistumisesta johtuen, on todennäköistä että kaikkein voimallisimpia myrskyjä tulee olemaan lukumääräisesti enemmän kuin ennen. Toistaiseksi ei pystytä toteamaan varmuudella, onko tämä vaikutus nähtävissä jo nykypäivän sääoloissa.

Hirmumyrskyjä käsittelevä katsaus julkaistiin Nature Geoscience -lehdessä. Sen mainitsivat Knight Science Journalism Tracker ja Society of Environmental Journalists.

Ilmaston lämpeneminen voimistaa trooppisia hirmumyrskyjä, ja nämä voivat ehkä lämmittää ilmastoa edelleen. Uusien plioseeni-ilmaston mallinnuksien mukaan silloiset trooppiset hirmumyrskyt edistivät El Niñon kaltaisen säätilan muuttumista vallitsevaksi ja ilmaston lämpenemistä.

Plioseenikausi alkoi noin viisi miljoonaa vuotta sitten, ja sen aikana ilmasto lämpeni noin kahden miljoonan vuoden ajan. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli suurin piirtein samalla tasolla kuin tänä päivänä. Globaali keskilämpötila nousi neljä celsiusastetta korkeammalle kuin se on nykyään. Tästä ei vielä seuraa välttämättä, että sama tapahtuisi lähitulevaisuudessa uudestaan, mutta entä jos?

Yale Universityn johtama plioseenitutkimus julkaistiin Nature-lehdessä, ja siitä kirjoittivat ScienceNOW ja Society of Environmental Journalists.

* * *

Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.

*

Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 1.6.2016.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset